presentació

Organitzar el 1er Congrés de Transparència, Participació Ciutadana i Bon Govern de la Diputació Provincial d'Alacant ha suposat un repte més dins de la nostra aposta decidida per estendre i normalitzar el concepte de transparència a les institucions públiques.

Des d'esta vicepresidència hem considerat prioritari assentar les bases d'una cultura de transparència que ha de ser transversal i implicar a tots els que tenim l'honor i la gran responsabilitat de treballar en la gestió pública.

Que hi ha una obligació legal de ser transparents ho sabem. Però nosaltres volem fer un pas més enllà perquè considerem que és necessari sentir i entendre la seua importància per a la bona salut d'una societat democràtica.

Confiem en el que coneixem. Per això la transparència pot jugar un paper fonamental per a augmentar i, si és el cas, recuperar la confiança de la ciutadania en les seues entitats públiques. A través de les accions que siguem capaços de dur a terme en aquest sentit, podrem corregir actituds com la desafecció i el distanciament dels ciutadans davant dels poders públics.

Des de la Diputació estem caminant amb pas ferm en eixa direcció; no sols per a complir la Llei, sinó per pura convicció.

Exemple d'això és el continu procés de millora del nostre portal de transparència. De fet, ha sigut reconegut tant en 2019 com en 2020 amb el "Sello Infoparticipa". A més, estem implementant sistemes de gestió de la informació que puguen mostrar una imatge fidel de l'activitat pública d'esta corporació. Treballem també amb les mires posades en els municipis i estem desenvolupant una intensa labor per a arribar a acords amb les administracions més xicotetes a fi d'ajudar-los a remoure els obstacles que puguen trobar en este camí cap a la transparència.

En este propòsit global d'estendre la pràctica de la transparència s'emmarca el Congrés que celebrarem el 17 de gener i que naix amb voluntat de continuïtat. Amb ell, busquem posar a disposició del personal tècnic de les administracions, els càrrecs públics i la ciutadania compromesa, un espai de reflexió, trobada i diàleg que ens faça avançar junts cap esta cultura de la transparència.

Gràcies i benvinguts.